* Henczné Palotás Zsófia kertjében *

 

Gyönyörű elfoglaltság a növénynevelés. S bár a kertészkedés fáradtsággal, türelemmel jár, közben nyugalomra lel az ember. A jó munka pedig meghozza gyümölcsét, amely úgy táplálja a testet, ahogy arra megfelelőképpen szüksége van.

Zsófia homoktövist termeszt és lekvárt, kompótot, dzsemet, gyümölcslét és megannyi finomságot készít belőle.

 

Honlapja:

www.hencz-homoktovis.hu

 

Vitamin-tartalmáról és hasznosságáról tájékoztat, így hívja fel a figyelmet arra, hogy

minden emberi bajra megtalálható a természetben a gyógyír.

A szegedi ég alatt neveli ezt a csodálatos növényt, amelyről így ír:

 

* A homoktövis titkai *

 

Alig akad még olyan szélesen elterjedt bogyós cserje, mint a homoktövis, mégis alig ismerjük, pedig a bogyója különösen értékes a kivételesen magas C-vitamin-tartalmánál fogva, sõt egy sor betegség kezelésére is kitűnően alkalmas.

 

Eredete, élőhelye


A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta alkalmazzák étkezési és gyógyászati célokra. Az atlanti partokon és a nagyobb folyamok homokdűnéin honos, de megtalálható az eurázsiai ligeterdők folyók menti árterében is. A homoktövis régebben több helyen előfordult Magyarországon is, főleg a Szigetközben voltak nagyobb ligetei. Mostanában azonban egyedül Újpest határában élnek természetes csoportjai. A homoktövis cserje védett növény, eszmei értéke tízezer forint.

A homoktövis kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó. A termés alakja tojás formájú, 7-9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed.

Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.

 

Ókori gyógyszer

Már az ókorban megfigyelték, hogy a homoktövis bogyója és leve gyógyító hatású. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, mely a citrom C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb, mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében. A homoktövisbogyó azonban nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt hasznos, hiszen tartalmaz még vízben oldódó B-vitamint, zsírokban oldódó A-provitamint és E-vitamint, sőt kalciumhoz kötődő savakat is. A homoktövis E-vitamin-tartalma nagyobb, mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin-mennyisége.

A bogyónak a magja is nagyon hasznos, mivel dietetikai szempontból fontos zsírosolajat is tartalmaz.

 

Gyógyhatása

A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, hidegen sajtolt olaját használják, de a magjából készült olajat is széles körben alkalmazzák. Ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Magas C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a meghűléses betegségek megelőzésére.

Emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedési folyamatot, speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást. Reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.

A homoktövisnek kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését, csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.

 

Felhasználása

Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is hasznosítják.

Készíthetünk belőle kompótot, gyümölcslevet, lekvárt, dzsemet. A leghatásosabb felhasználás azonban, ha kis adagokban lefagyasztjuk. Így mindig a fogyasztásnak megfelelően tudunk belőle elővenni. A frissen szedett bogyókat fogyaszthatjuk úgy is, ha kipréseljük a levét és egy kis mézet csepegtetünk rá. Nagyon finom tejes turmix készíthető belőle, megspékelve esetleg almával, sárgarépával, mézzel. Ebbe még teszek gabonapelyhet, magokat, saját készítésű müzlit.

A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.

 

A homoktövis bogyója annyi életfontosságú elemet és nyomelemet tartalmaz, hogy könnyű megérteni, miért javasolják gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt erősítésre és kiegészítő táplálékként az ebből készült termékeket.

 

Jó tudni: nem ajánlatos a fogyasztása akut epehólyag-gyulladás és hasnyálmirigy gyulladás esetén.

*

 

Minden kedves érdeklődőnek

Zsófia házi készítésű bio lekvárt, őrleményt és tavasszal csemetét tud küldeni.

Honlap: www.hencz-homoktovis.hu

E-mail: hencznezs@gmail.com

Telefon: 36-70-771-7280

 

*

 

Számomra élmény volt megismerni ezt a növényt! Kívánom, hogy, akinek szüksége van rá, jusson el a homoktövishez és élvezze az élet igazi ízeit!

Zsófia, nagy szereteted kitartó munkálkodásodban és növényápolásodban is megmutatkozik,

a Fehér Lapunk olvasói nevében köszönjük, hogy ennek részesei lehetünk!

 

Töretlen kedved legyen kifogyhatatlan!

Köszönöm szépen a kertedben készített fényképeidet! 

 

 

 

Budapest, 2011. február 16.

Holka Edit Katalin

 

 

vissza a címoldalra 
A MAGOK TISZTÁSOK ERDŐK gyűjteményben...
Eredmények
További szavazások
 
 


feher.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu